Headlines News :

Συναυλία της Μικτής Χορωδίας ΔΩΛ

Δημοσίευση από Art and City | Σάββατο 19 Μαΐου 2012 7:51 π.μ.

Την ετήσια συναυλία της θα δώσει η Μικτή Χορωδία του Δημοτικού Ωδείου Λάρισας, το Σάββατο 26 Μαΐου και ώρα 8:30 μ. μ. στην Αίθουσα Συναυλιών του ΔΩΛ. Η Χορωδία θα παρουσιάσει ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον πρόγραμμα, απάνθισμα σημαντικών έργων της χορωδιακής μουσικής φιλολογίας. Ειδικότερα, στο Α’ μέρος του προγράμματoς θα παρουσιαστούν των: Αl. Scarlatti, G. Gasparini, W. A. Mozart, R. Schumann, A. Dvořak και J. Brahms ενώ το Β’ μέρος περιλαμβάνει έργα των: Γιάννη Τσανακά, Γιάννη Κωνσταντινίδη, Μίκη Θεοδωράκη, Μάνου Χατζιδάκι, Ελένης Καραΐνδρου, John Lennon, Gilbert Becaud, Νέγρικα spirituals κ.α. Στο πιάνο συνοδεύει η Ιωάννα Σιοπούδη. Διευθύνει ο Δημήτρης Καρβούνης.

H είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.


Η συναυλία αφιερώνεται στη μνήμη του μαέστρου ΓΙΑΝΝΗ ΤΣΑΝΑΚΑ καθώς φέτος συμπληρώνονται 10 χρόνια που "έφυγε" από κοντά μας. Ο Γιάννης Τσανακάς διετέλεσε επί σειρά ετών Διευθυντής του Δ.Ω.Λ. και Διευθυντής των Μουσικών Συνόλων του, αφιερώνοντας τη ζωή του στην καλλιτεχνική ανέλιξη της πόλης μας, μέσα από την ανάπτυξη και προαγωγή της Μουσικής της Παιδείας.


ΜΙΚΤΗ ΧΟΡΩΔΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΩΔΕΙΟΥ ΛΑΡΙΣΑΣ

Με τη σημερινή της μορφή, η Μικτή Χορωδία του ΔΩΛ ιδρύθηκε το 1995, με πρωτοβουλία του μαέστρου Γιάννη Τσανακά και επίλεκτων χορωδών της Λάρισας, με στόχο τη δημιουργία ενός φωνητικού συνόλου υψηλών απαιτήσεων. Μ’ αυτή της τη σύνθεση, η χορωδία εμφανίστηκε πολλές φορές στη Λάρισα και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας και του εξωτερικού (Γαλλία, Πολωνία, Ιταλία). Το φθινόπωρο του 2002 με ομόφωνη απόφαση του Δ. Σ. του ΔΩΛ, η διεύθυνση της Χορωδίας ανετέθη στο Δημήτρη Καρβούνη.

Παρουσίασε μεγάλο αριθμό σημαντικών έργων χορωδιακής μουσικής, σε μορφή a cappella, ή σε συνεργασία με τη Συμφωνική Ορχήστρα του ΔΩΛ και άλλα ορχηστρικά σύνολα (Ορχήστρα Νέων του Μουσικού Σχολείου του Rybnik της Πολωνίας, Μουσικό Σύνολο «Ενωδεία» κ.α.). Ενδεικτικά αναφέρονται τα έργα: “Gloria” & “Magnificat” του Antonio Vivaldi, “Carmina Burana” του Carl Orff, “Requiem” του W. A. Mozart, “Πνευματικό Εμβατήριο” και  “Άξιον εστί” του Μίκη Θεοδωράκη, “Ακάθιστος Ύμνος” του Χρήστου Λεοντή, “Ευτυχισμένος Πρίγκιπας” & “Εγωιστής Γίγαντας” του Άλκη Μπαλτά, “Προσανατολισμοί” του Ηλία Ανδριόπουλου κ.α.

Το 2003 βραβεύτηκε στο Χορωδιακό Φεστιβάλ Ναυπάκτου «Μίκης Θεοδωράκης», ενώ  το 2004 συμμετείχε στο Διεθνές Φεστιβάλ Θρησκευτικής Μουσικής «Η Θεία Αποκάλυψη της Μουσικής» στην Πάτμο.  Το Ανδρικό τμήμα της χορωδίας, συμμετείχε το 2003, στην παράσταση «Κηποθέατρο» του Νίκου Κυπουργού, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, που ηχογραφήθηκε και κυκλοφόρησε σε CD και το 2004, στην παρουσίαση της ίδιας παράστασης στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης .

Το 2007 ηχογράφησε και κυκλοφόρησε το CD «Έλα να πάμε τσάρκα» το οποίο περιλαμβάνει ρεμπέτικες καντάδες, διασκευασμένες για χορωδία και οργανικό σύνολο.


ΓΙΑΝΝΗΣ  ΤΣΑΝΑΚΑΣ

Γεννήθηκε στο Στρατώνι Χαλκιδικής.
Τις μουσικές του σπουδές άρχισε ουσιαστικά στο Δημοτικό Ωδείο Λάρισας το 1958 με καθηγητές τον Σπύρο Τσαντήλα (Αρμονία) και Φεβρωνία Λουίζου (Πιάνο).
Συνέχισε στο Ελληνικό Ωδείο Αθηνών Ενοργάνωση και διεύθυνση Μπάντας με τον Επαμεινώνδα Φασιανό και Αντίστιξη, Φούγκα, Σύνθεση με τον Μιλτιάδη Κουτούγκο.
Παρακολούθησε σεμινάρια διεύθυνσης χορωδίας με τους G. Bredolo, L. Giuleva και Αντ. Κοντογεωργίου.
Συνθέσεις του «Ο τελευταίος αποχαιρετισμός του Ιησού» βυζαντινή καντάτα για βαρύτονο, Ανδρική Χορωδία και Συμφωνική Ορχήστρα, «Θηραμένης δραματική σκηνή για Βαρύτονο, Μπάσο, διπλή Ανδρική Χορωδία και Συμφωνική Ορχήστρα. Για  Συμφωνική Ορχήστρα «Θαλασσινές Μνήμες» συμφωνική εικόνα, «Ηρωική» εισαγωγή, έργα για φωνή και πιάνο, έργα σόλο όργανο συνοδεία πιάνου και για πιάνο όπως η «Δωρική Σουίτα» και για χορωδία άνευ συνοδείας.
Ενοργάνωσε και διασκεύασε συνθέσεις του κλασικού ρεπερτορίου, μουσικής κινηματογράφου, ελαφράς και δημοτικής μουσικής.
Το 1963 μέχρι το 1978 είχε την διεύθυνση της Φιλαρμονικής του Δημοτικού Ωδείου Λάρισας.
Από το 1965 αναλαμβάνει επίσης τη διεύθυνση της Φιλαρμονικής του Δήμου Ελασσόνας έως το 1980.
Παράλληλα, απ’ τις αρχές της δεκαετίας του ’70, διηύθυνε την Ανδρική Εκκλησιαστική Χορωδία Ελασσόνας η οποία έψαλλε την «Θεία Λειτουργία» σε Ιερούς Ναούς της Ελασσόνας και όλων των χωριών της επαρχίας και η οποία στη συνέχεια μετεξελίχθηκε σε Ανδρική Χορωδία συναυλιών και εντάχθηκε στο σύλλογο «Περαιβία».
Με βάση την Ανδρική Χορωδία, στη συνέχεια δημιούργησε τη Μικτή Χορωδία Ελασσόνας, με την οποία συμμετείχε κυρίως σε Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις του Δήμου.
Το 1976 ίδρυσε την Παιδική Χορωδία του Δήμου Ελασσόνας, την οποία διηύθυνε μέχρι το 1980 και με την οποία βραβεύτηκε στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό του Χορωδιακού Φεστιβάλ Αθηνών, στο Hilton, μη έχοντας σχεδόν συμπληρώσει έξη μήνες από την ίδρυσή της.
Το 1977 ίδρυσε την Παιδική Χορωδία του Δημοτικού Ωδείου Λάρισας, την οποία διηύθυνε μέχρι το 1981 με την οποία επίσης βραβεύτηκε στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό του Χορωδιακού Φεστιβάλ Αθηνών, στο Hilton.
Το 1981 ιδρύει και διευθύνει την Γυναικεία Χορωδία του Δημοτικού Ωδείου Λάρισας έως το 2002 με την οποία έδωσε πολλές συναυλίες και βραβεύτηκε σε πανελλήνιους και διεθνείς διαγωνισμούς όπως το Χορωδιακό Φεστιβάλ Αθηνών, Arezzo και Goritsia της Ιταλίας κ.α.
Από το 1983 διηύθυνε και τη Μικτή Χορωδία Μουσικού Συλλόγου Τυρνάβου έως το 2002 με την οποία έδωσε συναυλίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Το 1973 συγκρότησε και διηύθυνε μέχρι το 1999 τη Συμφωνική Ορχήστρα του Δημοτικού Ωδείου Λάρισας, στα πλαίσια του εκπαιδευτικού του προγράμματος, που αποτελούνταν από καθηγητές και σπουδαστές ανωτέρων τάξεων. Με την Συμφωνική Ορχήστρα έδωσε αρκετές συναυλίες στη Λάρισα, Θεσσαλονίκη και γύρω πόλεις όπως ο Βόλος, η Καρδίτσα, ο Τύρναβος κ.α. συμπράττοντας με σολίστ πιάνου, βιολιού, τρομπέτας, φλάουτου κ.λ.π.
Το 1995 δημιούργησε την Μικτή Χορωδία του Δημοτικού Ωδείου Λάρισας την οποία διηύθυνε έως και το 2002 παρουσιάζοντας έργα υψηλών απαιτήσεων για Χορωδία και Συμφωνική Ορχήστρα όπως το Gloria του Vivaldi, Messiah του Handel, Carmina Burana του Carl Orff κ.α.
Από το 1979 έως το 2001 ήταν Καλλιτεχνικός Διευθυντής και Καθηγητής Ανωτέρων θεωρητικών του Δημοτικού Ωδείου Λάρισας καθώς επίσης και του Δημοτικού Ωδείου Καρδίτσας (1983-1998).
Από τις τάξεις του πέρασαν πολλοί σπουδαστές οι οποίοι σταδιοδρομούν  ως καθηγητές ή ως μουσικοί σε Μουσικές Σχολές, Ωδεία, στη Μέση Εκπαίδευση, σε Ορχήστρες. Μπάντες, καθώς και σε Ακαδημίες του Εξωτερικού.
Ο Γιάννης Τσανακάς «έφυγε» στις 29 Απριλίου του 2002.
Μοιραστείτε το :

0 σχόλια:

Αφήστε το σχόλιό σας εδώ...

 

Υποστήριξη : About us | Επικοινωνία | Διαφήμιση
Copyright © 2013. ArtandCity.gr - Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.